Kampen bland 185 meter höga kraftverk

Kampen bland 185 meter höga kraftverk. Akrylmålning på kanvas 70×60 cm.

En målning som kan illustrera hur Norrlands inland töms på boende men fortsätter sin roll som resurskälla. År 1886 började en familj bygga ett nytt hem; en gård i skogen ungefär två mil från byn Ekträsk, den by som finns representerad i flera av mina andra tavlor. 130 år senare blev just den här gården omringad av 24 stycken vitglänsande vindkraftverk, som vart och ett är högre än Kaknästornet i Stockholm. Jag ser det som en märklig men intressant kontrast mellan gammalt och nytt, jordnära och skyhögt.

Gården, som kallas Kampen, har inte längre några bofasta. Mitt i Fäbodlidens Vindpark gömmer den sig, i en skogsdunge som lämnats kvar mellan hyggen och nybrutna grusvägar som binder samman de stora snurrorna. Vindparken upptar 9 kvadratkilometer mark och ska producera 268 GWh elektricitet varje år. Elen skickas iväg från denna glesbygd via en ny spikrak kraftledningsgata som huggits upp genom skogen.

Att ta ett foto ur just denna vinkel – från en position något över marken så att man ser så mycket som möjligt av både huset och vindturbinerna – vore omöjligt utan en drönare, men med färg och pensel går det åtminstone att måla en egen uppskattning av hur det skulle kunna se ut, även om det alltid är en utmaning att måla en verklig plats ur en vinkel man inte kan se.

En del i min målningsserie “Förfall och förnyelse i glesbygden”, som skildrar området kring Norrlandsbyarna Ekträsk och Åsträsk

Om Alexander Öbom

My name is Alexander Öbom, and I paint acrylic pictures. Contact: +46(0)73-0842856 / alexander.obom@outlook.com
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kampen bland 185 meter höga kraftverk

  1. Pingback: Förfall och förnyelse i glesbygden / Ruination and renewal in the rurality | ART BY ALEX ÖBOM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s